Безглутенов кекс |
1 ч.ч. топла вода
4 яйца
1 ч.ч. захар
Ванилия (3бр) или кора от лимон/портокал настърган (по желание слагате аромата)
1/2 ч.ч. олио
2 1/3 ч.ч. брашно с набухватели без глутен (може да си направите комбинация от безглутенови брашна и да добавите едно пакетче бакпулвер -отново без глутен)
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъкът и белтъкът на яйцата. Жълтъкът оставяме настрана. Белтъкът поставяме в купа, в която ще правим сместа на кекса. Аз използвам миксер. Към белтъка добавяме захарта и разбиваме до получаване на пяна и пълно разтваряне на захарта. Добавяме хладката вода. Към сместа - брашното, като през всичкото време разбъркваме, за да се получава еднородна смес. Добавяме ароматът - ванилия или кора от цитрус (мандарина/лимон). Накрая прибавяме олиото и жълтъците. По желание за цвят може да сложите ябълково брашно две супени лъжици или друго с тъмен цвят и хубав аромат брашно.
Готовата смес слагаме във форма за кекс. В случая не намазвам с нищо, тъй като е с не залепващо покритие.
Печем в предварително нагрята фурна на 200 градуса около 40 мин. Следете кекса, ако се наложи намалете горен или долен реотан.
След като е готов, оставяме да изстине и след това прехвърляме в друг съд.
По желание може да сложите пудра захар на кекса. Зависи колко сладко обичате. Може да намалите захарта до половина, ако ядете не много сладко. Кексът е подходящ за хора, които се хранят без глутен и без млечни продукти.
Приятно хапване!
No comments:
Post a Comment
Здравейте, посетители на този скромен блог! Ще се радвам, ако нещо ви е харесало или пък не, имате предложения, критика, похвала - да оставите своя коментар по-долу. За мен е важно вашето мнение! Хубаво настроение!