Помело (Citrus grandis или Citrus maxima) е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. Произхожда от Азия и се отглежда от почти 4000 г.
Описание
Плодовете му са кръгли, леко сплеснати, с дебела кора, която е светлозелена при неузрелите и жълта при зрелите плодове. Плодовете са с диаметър между 10 и 30 см и могат да тежат до 8 кг. На вкус са кисели и доста горчиви. Поради горчивината си дълго време са били консумирани само на Индонезийския полуостров. Преди десетина години са създадени нови сортове (от няколко години те вече дават реколта), които не са толкова сочни, но са по-сладки и намират добър прием на западния пазар.От 2006 г. се внасят и у нас. Култивираните сортове са с аромат сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. По тази причина често ги наричат "Меден грейпфрут". Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. Помелото за разлика от грейпфрута и другите цитрусови плодове няма семки. Вътрешността на плода е куха. Ципите, подобно на грейпфрута са доста дебели. Има ясно разграничени парченца, както е при другите цитруси.Кората му е доста горчива но за разлика плода е доста сладък и вкусен.
Разпространение и качества
В Китай са отглеждали помело още преди Христа, но от няколко години има стройно изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве. Организират съревнования на трудовите колективи по скоростно ядене на помело. Дори при епидемията от птичи грип се е препоръчвало като противодействие чай с помело. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.
В Тайланд също смятат помело-то за чудотворно. Твърдят, че ако в продължение на 3 години се яде помело всеки ден, астмата и туберколозата си отиват безвъзвратно. А същата процедура за пет години унищожава рака и гарантира, че това е завинаги. Освен всичко тайландците са убедени, че употребяващите плода след година стават по-добри, отзивчиви, разбиращи, открити и любвеобилни.
Описание
Плодовете му са кръгли, леко сплеснати, с дебела кора, която е светлозелена при неузрелите и жълта при зрелите плодове. Плодовете са с диаметър между 10 и 30 см и могат да тежат до 8 кг. На вкус са кисели и доста горчиви. Поради горчивината си дълго време са били консумирани само на Индонезийския полуостров. Преди десетина години са създадени нови сортове (от няколко години те вече дават реколта), които не са толкова сочни, но са по-сладки и намират добър прием на западния пазар.От 2006 г. се внасят и у нас. Култивираните сортове са с аромат сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. По тази причина често ги наричат "Меден грейпфрут". Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. Помелото за разлика от грейпфрута и другите цитрусови плодове няма семки. Вътрешността на плода е куха. Ципите, подобно на грейпфрута са доста дебели. Има ясно разграничени парченца, както е при другите цитруси.Кората му е доста горчива но за разлика плода е доста сладък и вкусен.
Разпространение и качества
В Китай са отглеждали помело още преди Христа, но от няколко години има стройно изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве. Организират съревнования на трудовите колективи по скоростно ядене на помело. Дори при епидемията от птичи грип се е препоръчвало като противодействие чай с помело. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.
В Тайланд също смятат помело-то за чудотворно. Твърдят, че ако в продължение на 3 години се яде помело всеки ден, астмата и туберколозата си отиват безвъзвратно. А същата процедура за пет години унищожава рака и гарантира, че това е завинаги. Освен всичко тайландците са убедени, че употребяващите плода след година стават по-добри, отзивчиви, разбиращи, открити и любвеобилни.
За първи път опитах Помело преди една година. Един приятел ми го предложи. Незнаех нищо за него, но се оказа много вкусен плод. Има всички качества на цитрусов плод. Освежава и дава много сили. ;)
No comments:
Post a Comment
Здравейте, посетители на този скромен блог! Ще се радвам, ако нещо ви е харесало или пък не, имате предложения, критика, похвала - да оставите своя коментар по-долу. За мен е важно вашето мнение! Хубаво настроение!