Безглутенов кекс |
1 ч.ч. топла вода
4 яйца
1 ч.ч. захар
Ванилия (3бр) или кора от лимон/портокал настърган (по желание слагате аромата)
1/2 ч.ч. олио
2 1/3 ч.ч. брашно с набухватели без глутен (може да си направите комбинация от безглутенови брашна и да добавите едно пакетче бакпулвер -отново без глутен)
Начин на приготвяне:
Разделяме жълтъкът и белтъкът на яйцата. Жълтъкът оставяме настрана. Белтъкът поставяме в купа, в която ще правим сместа на кекса. Аз използвам миксер. Към белтъка добавяме захарта и разбиваме до получаване на пяна и пълно разтваряне на захарта. Добавяме хладката вода. Към сместа - брашното, като през всичкото време разбъркваме, за да се получава еднородна смес. Добавяме ароматът - ванилия или кора от цитрус (мандарина/лимон). Накрая прибавяме олиото и жълтъците. По желание за цвят може да сложите ябълково брашно две супени лъжици или друго с тъмен цвят и хубав аромат брашно.