Елда или гречка - тайната на малкото зрънце за милиони

Салати с елда
Неслучайно наричат елдата "зрънце за милиони", защото тя, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и една от най-подходящите зърнени храни за активно спортуващите и за поддържане на фигурата.
Елдата (Fagopyrum) представлява род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Срещат се няколко вида елда: Fagopyrum cymosum - многогодишна елда, Fagopyrum esculentum - обикновена елда и Fagopyrum tartaricum - татарска елда. 


Наричат обикновената елда още гречка, наименование, с което е позната в Русия. Смята се, че родината на полезните зрънца е Индия, но в Русия те са най-популярни. В България елдата е позната най-вече на хората, практикуващи вегетарианство, тъй като е пълноценен заместител на месото.

Салата с елда, маруля, краставици и още нещо


Здравейте! Отново предложения за салата с елда. Този път идеята дойде от Интернет, търсейки за първи път през пролетта идея за салати с елда. Осъществих я и след това започнах да импровизирам, макар и с по-лесни и бързи варианти.

Продуктите за салата с елда , маруля и краставици и още нещо: маруля, краставица, елда, магданоз, скилидки чесън, лимон, сол, олио (зехтин), пресен лук.


Нарязах почистените маруля и краставица.

Салата с елда и риба сельодка

Здравейте! Продължавам с предложенията за салатаи с елда. Ето един лесен и бърз вариант за салата с елда, този път с риба - в случая маринована сельодка. 
Продукти: сварена елда, риба сельодка, пресен лук (кромид лук), внимавайте с овкусяването.... маринатата от рибата може да е достатъчна. Приятно хапване!



Салата с елда и домати

Здравейте, приятели! Все по-често се срещаме с проблема глутен, който се съдържа в много продукти от нашето ежедневие: пшеничения хляб; всички изделия от тесто се правят с жито, което съдържа глутен, макаронени изделия и какво ли още не. Много хора все по-често проявяват непоносимост към глутена или развиват болести, които са причинени от наличието на глутен в нашата храна. До скоро много обичах за закуска с зърнена храна, жито и прочие производни, но всички те съдържаха глутен. 
След като реших да спра житните производни, открих елдата. Първото, което потърсих като салата с елда беше за зелена салата с елда, краставици, пресен лук и лимон. Направих я и беше страхотна.