Звук

Що е звук?
Звуковете се:
- изговарят;
- чуват.
Звуковете могат да съдържат:
- глас - а, о, у, е;
- глас и шум - б, д, з, р;
само шум - п, с, т.

10 Положителни нагласи на работното място

Успехът на работното място зависи не само от квалификацията и техническите ни умения. Успехът е свързан с усилията и стремежа да направим нещата както трябва. Най-важното от всичко е отношението ни към работата и други хора в нея.

1. Да бъдем креативни: трябва да се освободим от наложените норми на поведение, да измислим по-добри и нови начини за правене на нещата.

2. Да бъдем оптимисти: Когато сме без работа, да не се отказваме. Нека подобряваме уменията си и бъдем нащрек за нови възможности.

3. Разкарай се от зона на комфорта: Да бъдем амбициозни и да се стремим към по-добри резултати. Да не лежим на стари лаври.

4. Да бъдем проактивни: Трябва да знаем какво искаме от живота и най-важното е да се съсредоточим върху това.Знаеш ли какво искате от живота и се съсредоточи върху това най-важното. Да намерим начини, скоито да улесним и опростим работата си и да правим по-малко, за да постигнем повече.

5. Да се справим по-добре от очакваното: Вложете малко повече усилия и направете нещо повече от очакваното от шефа ви.

6. Да оценяваме себе си и другите: Да мислим за себе си положително, да оценяваме способностите си и талантите ни. В същото време да вземаме под внимание и ценим най-доброто в другите и да признаваме това, в което са добри и са допринесли за успеха на фирмата.

7. Да правим комплименти и да не се оплакваме и критикуваме: Винаги давайте комплиметни на хората, това ги мотивира и обнадеждава. Критиката и оплакванията са демотивиращи спътници в работата.

8. Да даваме: Нека даваме на другите доверие, приятелство, разбиране и щастие. Задавайки си въпроса, "какво мога да дам днес?", е чудесен начин за насърчаване на отношенията.

9. Да покажем най-доброто от себе си: Ние трябва да покажем най-доброто така, че другите да го забележат. трябва да сме способни да се рекламираме и показваме. Никой не може да открие възможностите ни, ако ние сами не го направим. Ако се крием в някой ъгъл, как ще покажем на какво сме способни и как ще реализираме своите амбиции?

10. Да следваме своя интерес и страст: Винаги да следваме сърцето си. Нека правим това, от което се интересуваме и влагаме истинска страст в него. Показвайте желанията си, така на другите ще им е по-лесно да ви разберат и да работите както трябва.

Българската азбука и азбучен ред

Азбука
Всички букви, с които се означават звуковете в езика ни, образуват нашата азбука.
Българската азбука се състои от 30 букви.
Азбучен ред
Буквите в азбуката са подредени по определен ред, Този ред се нарича азбучен ред.
1. А, а, /а/;
2. Б, б, /бъ/;
3. В, в, /въ/;
4. Г, г, /гъ/;
5. Д, д, /дъ/;
6. Е, е, /е/;
7. Ж, ж, /жъ/;
8. З, з, /зъ/;
9. И, и /и/;
10. Й, й;
11. К, к, /къ/;
12. Л, л, /лъ/;
13. М, м, /мъ/;
14. Н, н, /нъ/;
15. О, о, /о/;
16. П, п, /пъ/;
17, Р, р, /ръ/;
18. С, с, /съ/;
19. Т, т, /тъ/;
20. У, у, /у/;
21. Ф, ф, /фъ/;
22. Х, х, /хъ/;
23. Ц, ц, /цъ/;
24. Ч, ч, /чъ/;
25. Ш, ш, /шъ/;
26. Щ, щ, /щъ/;
27. Ъ, ъ, /ер голям/;
28. Ь, ь, /ер малък/;
29. Ю, ю;
30. Я, я.

По азбучен ред са подредени думите в речниците. По този начин могат да се подреждат и различни списъци. Това улеснява търсенето на дадена дума.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Етикети

24 май (1) 4 клас (4) 5 клас (1) Common Word Pairs in English (1) mini saga (1) New English File (1) Upper-intermediate (1) writing (1) азбука (1) Актьор (1) английски език (2) арт терапия с приказка (1) арт-приказка (1) Бернар Вербер (1) България (2) български език (5) български празници (1) български традиции (1) Васил Левски (1) Виктор Нунес (1) Вода за слонове (1) Връбница (1) Върховната тайна (1) Вятър ечи (1) География и икономика (1) глаголът съм (1) граматика (3) движещи се снимки (3) детски песни (2) детски приказки (2) ДОМ (1) домати (1) дървета (1) екология (20) елда (4) Естествени и изкуствени съобщества (1) животни (3) Животът в парка (1) замъци (1) здраве (5) зелен скакалец (1) зоосвят Варна (1) изкуства (8) интересно (13) йо и ьо в думите (1) кекс без глутен и мляко (1) клипове (1) книги (3) коли (3) котки (1) краставици (1) лесно и бързо. вкусно (1) лимони (1) лично (1) лъвове (1) маруля (1) механични процеси и машини (2) моркови и ябълки (1) Музика (1) немски език (2) нова година (1) обрив от татуировки (1) пеперуда (3) плодове (2) поезия (1) поздравителна картичка (3) положителна психологическа нагласа (1) празници (3) презентация (1) природа (16) рецепти (1) риба (1) салата (4) Сара Груън (1) стихове (2) тесни гласни (1) филми (2) филми мюзикъли (1) фотография (9) фотошоп (4) химични елементи (1) Цветница (1) цветя (2) цитати (1) Чарли Чаплин (1) Човекът и обществото (1) Човекът и природата (2) широки гласни (1)